fredag 22 mars 2019

Bygga gjutform stödmur

Om du skulle byggt en mur utan skydd skulle du behövt bygga muren med graders lutning inåt. Nä vars skojar bara :p vänta några dagar . Går du i tankar på att bygga en stödmur på tomten? Har du kanske en trädgård med mindre eller större nivåskillnader som behöver jämnas ut?


Använd gärna spillvirke till formen.

Vill man ha en mur med vacker struktur, eller bara en som är funktionsduglig? I detta videoklipp visar vi er hur man bygger en mur med Finjas gränslös element. Dubbling utav gjutform med formstag. För betongkonstruktioner bygger du for- men av formvirke ( plywood).


Vattna formen före gjutningen. Det är vik- tigt att formen är tät och stabil. För att gjuta en stödmur måste du börja med att gräva ur och fylla med singel där du vill ha din stödmur. Bygg sedan en gjutform av brädor eller .

Vi håller på och ska bygga en stödmur på ena sidan om vår nedsänkta uteplats. Vi hade tänkt ha singel i botten sedan makadam och mura . Jag har inga möjligheter. Men hur ska man få en tät gjutform mot en ojämn bergsyta?


Formsättning används vid gjutning av betong för t ex husgrunder, väggar, bjälklag, balkar, pelare m m. Formsystem Det vanligaste formsystemet på marknaden idag är plattbärlag, en förtillverkad kvarsittande betongform som levereras färdig till bygget där den lyfts. Skalblock- ersätter traditionell gjutform. Dels ska alla vinklar hamna på rätt ställe, alla mått ska bli rätt och framförallt – det ska vara möjligt att ta . Med förra stödmuren var tanken bygga stabila gjutformar skulle kunna. Du behöver göra en gjutform i trä och gärna stärka formationen med.


Vi på Liljeholmens Cementvarufabrik tillverkar och säljer L-stöd i betong. L-stöd har ett brett användningsområde, bland annat stödmur , terrassering eller andra . Vi skulle bygga en spaljé som insynsskydd och lägga oregelbunden offerdalsskiffer. Trappan upp till dörren.


Innan gjutning av husets bottenplatta behöver du förbereda underlag och bygga en gjutform - vi visar hur! Att bygga trappor med LECA Murblock är mycket. En stödmur måste härda tillräckligt innan massorna återfylls.

Kanske hinner vi bygga reglar till nya bryggan i Viga? Dock måste man alltid göra någon sorts gjutform. Ett sätt är att forma den. Detta är det allra enklaste sättet att bygga en ”grund” för uterummet.


Bygg formen av ohyvlade bräder eller form- plywood. Den måste vara tät så att den inte läcker. Motstående formsidor binds samman med bandjärn eller dubbel. Ska du bygga uterum eller letar efter fönster, ytterdörrar eller badrum?


Tänk på att om du väljer plint eller stödmur måste du gräva ned till frostfritt djup. Isoleringen fungerar då även som gjutform. Borde ju inte vara omöjligt att bygga en form avpassad efter en full blandare och göra ett i stöten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg