torsdag 7 augusti 2014

Höjd på staket vid tomtgräns

Ett staket i tomtgräns hindrar småbarnen från att rymma och kanske vill vi slippa grannarnas. Tillåten höjd på staket varierar runt om i landet. Oavsett typ av staket eller dess höjd är det ostridigt så att grannens staket måste stå på dennes tomt.


Inte in på din och inte ens mitt i tomtgräns. Grannen byggt uteplats och plank i tomtgräns utan.

Med plank menas inhägnader som är högre än ett normalt staket. Spaljé och pergola är glesa konstruktioner som oftast används som stöd för växtlighet. Dessa konstruktioner kräver inget bygglov oavsett höjd.


Högre murar behöver bygglov. Vid avvikande markförhållanden räknas höjden vid den lägsta punkten. Var noga med att placera muren innanför tomtgränsen.


Vi i villa-redaktionen får många frågor som rör tomtgräns och grannsämja. Observera dock att reglerna för exempelvis höjd på staket varierar .

Höjden på staket , murar och plank räknas alltid från den befintliga marknivån . Miljö och Samhällsbyggnadsnämndens riktlinjer gällande höjd och. Hej, när jag läser på eran hemsida står det att ett normalt staket inte kräver ett bygglov. Vad innefattas inom ramen för normalt?


Hej, gäller ovanstående regler för staket på även mellan grannar, utan. När det gäller ett staket av sedvanlig utformning och höjd omfattas dessa för. Om ni uppför ett staket i tomtgräns kommer det alltså att stå på . Mur som är max meter hög och mer än meter från tomtgräns. Här kommer information som kan hjälpa dig med. Normalt beviljas inte bygglov för plank i tomtgräns mot granne högre . Vid placering av mur och plank nära tomtgräns.


I vår uppländska kulturbygd finns en lång tradition av häck och staket i tomtgräns. Här gäller en högsta höjd om meter på ett avstånd meter från. Gäller det en- eller tvåbostadshus får du till exempel sätta upp staket eller lägre plank,. Höjden på ett staket räknas alltid från marken på den lägsta sidan. Bygglovsplikten brukar bedömas mer utifrån plankets eller murens läge, utförande och beständighet än utifrån någon bestämd höjd.


Staket i tomtgräns ska alltid uppföras i samråd grannar emellan.

Plank med högre höjd från mark än meter kräver bygglov. En överliggare räknas in i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg