onsdag 18 november 2015

Aluminium rostar inte

Aluminium rostar inte och är korrosionsbeständigt. Det beror på att ett tunt och skyddande oxidskikt bildas när aluminium reagerar med luftens syre. Kärnan består av protoner och vanligen neutroner, vilket ger en atommassa på 27. Varför “ rostar ” inte aluminium ? Trots att aluminium reagerar häftigt med .

Det här är en metall som är känd för att klara av rost men det betyder inte att den är rostfri. Att aluminiumprodukter inte rostar beror på att de då pH är mellan 4 . Den är en mycket god ledare för både värme och elektricitet men är inte ferromagnetisk. Järn och stål rostar , koppar ärgar, zink får vitblemma och aluminium får vita korrosionsprodukter! Tex aluminium , då rostar de inte.


Jag hoppas jag får medhåll när jag hävdar att en ölburk är tillverkad i plåt. Men det är faktiskt aluminiumplåt.

Hej Jag har rost på diverse mantåg och badplattform ( aluminium ) Rosten. Mig veterligen så rostar inte aluminium , men oxiderar, rostfritt kan . Denna bilmodell har ju karossen tillverkad i rostfri aluminium istället för stålplåt. Det finns inte en enda prick på karossen och bilen är ut- och invändigt närmast i nyskick. Sån galen missuppfattning att aluminium inte rostar.


Den rostar inte som exempelvis järn. Men aluminium är faktiskt ett mycket reaktivt . I ren form inte så användbart – det är mjukt och rostar. Egenskaperna hos aluminium gör det till ett spännande och mångfasetterat. Kallas metallernas uttröttningsfenomen. Kan avslöjas med perkussionshammare och stämgaffel.


Oxiden bildar en tunn, tät hinna som skyddar metallen så att den inte rostar. Det behövs ytterst lite energi för att smälta om. Inte särskilt förvånande att en lättmetall som aluminium fått en så.


Det är starkt i legeringar.

Den silvriga metallen rostar inte , den har goda ledningsegenskaper, hög flexibilitet och en . Till skillnad från plåt så rostar inte aluminium och färgen brukar oftast inte flagan eller bleka men det ska inte plåtens färgen heller göra säger .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg