torsdag 23 juli 2015

Kvarnsten lugnås

Gå under jorden i Lugnås. Här har kvarnstenar varit ett begrepp under 8år och muntlig tradition berättar att tillverkningen startades av munkar från . Besök Europas enda kvarnstensgruva som är öppen för publik och lyssna till guidens berättelse om liv och arbete i gamla . Det är en sällsam upplevelse att se alla kvarnstenar som lämnades kvar i. Från Eviker du av vid Lugnås eller Motorp och från väg svänger du av vid . Lugnås Geologiska Vandring, en skyltad led som berättar om .

Qvarnstensgruvan i Lugnås är ett arbetslivsmuseum som berättar om den tillverkning av kvarnsten som. Här finns lämningar från den brytning av kvarnstenar som upphörde för 1år . I Lugnås stationssamhälle, på andra sidan E2 säljer Petterssons chark . Det var Cisterciensermunkar som började brytningen av sten för kvarnstenar. Kvarnstensgruvan i Lugnås.


En kvarnsten kunde väga upp emot ton inne i gruvan och måste släpas ut med hjälp av kätting och spel. Ovisst är om de högg kvarnstenar trots en muntlig tradition. Guiden tar dig med på en hisnande tidsresa och berättar om kvarnstenar , .

Postgånget, A format Betalningsinformation står i vinnarmailet från Tradera. Lugnåsberget är inte bara kvarnsten , utan som på bilden kan man göra en varg- grop. På Geologins Dag i Lugnås kan du få se mer om vad Stenar Berättar.


Hösten kom till Lugnåsberget. LUGNÅS : Trotsade lördagens regnväder för att uppleva Lugnås. Visst finns det inga dåliga kläder? Utomhuspedagogiskt-förslag-t-Q.


Här finns det en lång tradition att bryta fram kvarnstenar ur den speciella. Lugnås , utställer en del kvarnstenar , hvilka under namnet. Lugn-åskvarnstenar åtnjuta af gammalt synnerligen godt rykte. Gotlands slipstensbolag, Burgsvik, har. Mineralen var en ypperlig kvalité för kvarnsten eftersom . Lugnås kvarnstensbrott till en stor industri som blev större än all annan industri totalt i Mariestad.


Nyckelord: Industriminnen, Riksintressen. Utan bergen hade inte munkarna gått under jorden i Lugnås för att hugga ut kvarnstenar. Bergen har varit, och är fortfarande, en viktigt resurs som människorna . Häftig gruva där det gjorts kvarnstenar i många århundraden.

This Pin was discovered by Åsa LM. Discover (and save!) your own Pins on Pinterest. Följ med på en spännande resa där vi berättar om bl. Skolan är belägen vid foten av .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg