tisdag 1 september 2015

Mani symtom

Weiter zu Symptom - Typiska symtom för en mani är:. En traditionell skiljelinje går mellan klassisk mani , en så kallad lättretad mani , och en förvirrad . Symtomen på bipolär sjukdom är symtom på mani och depression. Oftast kommer de i olika perioder, men en del kan ha maniska och depressiva symtom.


Minst tre av nedanstående symtom skall finnas (fyra om sinnesstämningen bara är irritabel):.

Sjukdomen uppvisar ett spektrum mellan svår sjukdom och normalitet. Minst en vecka med ihållande abnormt förhöjt stämningsläge. Det är inte ovanligt att ordet mani förkommer när någon är smått uppjagad och.


Att göra mycket mer än man brukar och inte kunna vila. Att inte tänka på följderna av det man gör. De affektiva episoderna utgörs antingen av depression, mani eller en. Hypomani kännetecknas av samma symtom som vid mani , men med .

Inom det bipolära spektret finns många delar: depression, mani , mix,. Vid hypomani kan man känna minskat behov av sömn och . Eller så kan växlingar mellan depression och mani ske tätt, detta kallas snabbsvängande tillstånd. Inte sällan är symtomen svårtolkade. Hypomani innebär att man har lindrigare maniska symtom med viss kontroll över.


Både depression och mani kan uppkomma oberoende av yttre orsaker, men . Det är också relativt vanligt med psykotiska symtom just i samband med . Mani med psykotiska symtom , F31. Manisk episo ospecificerad . Har du bipolär sjukdom växlar ditt stämningsläge mellan depression och så kallad mani eller hypomani. Bipolär sjukdom, hypoman episo F30. Däremellan har du friska perioder, ofta i flera år. Symtom på mani är eufori och upprymdhet, extremt hög aktivitet (massor av energi), pratsamhet, omdömeslöst beteende och minskat sömnbehov.


De viktigaste symptomen vid mani (förhöjt stämningsläge) är:. Diagnosen bipolär sjukdom ställs efter vilka symptom som föreligger - det finns . Maniska och depressiva symtom kan förekomma samtidigt, det vill säga en blandepisod.

Vid mani är symtomen tydligt iakttagbara för .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg