måndag 14 december 2015

Laga faner

Möbelrenovering – Lär dig att laga fanerade ytor. Fanér säljs i regel av speciella trävaruhandlare, men eftersom en lagning i de flesta fall endast kräver mindre . I den här artikeln om att limma fanér hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med. Moderna möbler tillverkas med andra ord med tunn faner vilket gör det skört och svårt att laga. För att lyckas med en såkallad ” faner infällning” .

Använd hårdkitt, flexpen lasyrpenna. Jag kan tänka mig två sätt: 1) Skaffa en bit teakfaner i samma färgnyans som den skadade ytan. Svårt men det finns ju bets. Hej, Vi har gabondörrar och vissa har lite fanérskador (se bild).


Nytt bord dåligt efter kort tid från. Hur fixar jag bäst detta? Reparera fanerskador på vangstycke.


Har ett par OAi svart ask där den ena högtalaren tyvärr har ett par skador i främre övre och undre hörnet.

Fanéret har delvis lossnat i övrigt . Ett sybord med skadat fanér. Nyrokoko Fanérskador på bord. Delar av fanéret var bortslitet, så det blev till att laga och färga in. Tog loss beslagen och rengjorde . Vi har trägolv som är spånskiva med tjock faner och några fanerplankor har släppt. Man kanske kan använda den på fanér - jag vet inte.


Om man skall laga faner så är man ute på hal is eftersom faneret har bleknat med åren . Montera sedan på nya fräscha . Risken är stor att man slipar igenom patina och faner och dessutom lämnar den sliprosor efter sig. Det mesta går att laga med rätt kunskap och teknik. Julia Norman är möbelrestaurerare och grundare av Stockholms Möbelrestaurering där hon arbetar med att laga och ta hand om antika möbler . Slipa eller lägga på faner ? Skär bort en dold bit och bedöm tjockleken. Många teakmöbler är fanerade med ett par millimeter tunt faner , vilket betyder att alltför hård slipning får spånskivan under att titta fram.


Men även om dörren verkar färdig att kasseras, behöver du inte göra det.

Det kan göras på ett nästan osynligt sätt. Faner = en tunn skiva trä som tillverkas genom att välja rätt stock som. Dagen efter fick jag laga byrån igen genom att dra på två nya lager av . Ett typiskt exempel är att en liten fanerskada på ett bord resulterar i ett nytt faner på hela bordsskivan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg