onsdag 24 december 2014

Vad är en halvledare

De kan därför användas för att styra elektrisk ström. Den vanligaste halvledaren . Kan någon på ett enlekt sätt förklara vad en halvledare är fär något? Jag har aldrig förstått mej på om det är en komponent eller vad det är.


Vakuumrör där en gång vanligt i tv-och radioapparater. Halvledare har ersatt skrymmande och mycket energikrävande vakuumrör.

Vad ni också ska observera är att valensbandkanten. Skol-modellen av en Kiselatom. Kisel med atomnumret har protoner i kärnan som binds ihop med neutroner. Hela elektronikindustrin är beroende av halvledare ,. Ett antal grundämnen är klassade som halvledare samt kisel, zink och germanium. Dessa grundämnen har förmågan att leda ström och . En dopad halvledare kallas också extrinsisk halvledare.


Som ett exempel skall vi.

Vad betyder spridning av ett hål ? Böjningar av halvledare , Singular, Plural. Obestäm Bestäm Obestäm Bestämd. Nominativ, halvledare , halvledaren, vard. Och alla har som utgångspunkt ett material med en ledningsförmåga som kan ändras, en halvledare. Ljus är en form av strålning vi nämner fotoner.


En foton har en viss våglängd. För att förstå hur fotoner skapas så krävs det att förstå atomen. Vad ska spänningarna ha för tecken, hur flyter strömmen när transistorn är på?


De här två ämnena utgör grunden till vad man kallar en (intrinsisk) halvledare. På senare år har det blivit allt mer populärt med galliumarsenid (GaAs), så kallad . Hur kan man få en halvledare att leda ström? Vad händer i en diod när den är framspänd.


Mindre flexibla vad gäller t ex kollimatorer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg